Tromber fällde mycket skog
2011-06-05
En kraftig front med tromber drog fram på lördagens förmiddag och orsakade skador. De kraftigaste vindarna har passerat mellan Vormforsen och Kittelforsen. Mycket skog fälldes och i några olyckliga fall har även byggnader skadats av nedfallande träd.
-- Stormen (363an) -- Stormen (stuga)

 

Örjan Holmberg om stormen

 

Melodikrysset hade just börjat lovande med två lätta frågor när ett meddelande varnade för nedfallna träd på väg 90. Bara några minuter senare blir det strömavbrott och himlen söder om Vindelån blir alldeles svart. Genom fönstret får jag snart se hur ett träd faller nere vid Erik Stenbergs fritidshus. Mobilen ringer och en bekant från Lycksele frågar om vi har motorsåg. De har stått vid Kittelforsen i natt och är nu instängda bakom fällda träd. Vi drar iväg på räddningsaktion och första stoppet är vid Ekäcks stuga vid Linaforsen. Flera mycket stora tallar ligger över vägen och flera bilister är fast. I samma veva kommer Torbjörn Fjällström med nästa motorsåg. Nästa stopp är uppe vid Svarttjärnsvägen och uppe till vänster ser man hur det ser ut där efter röjning. Våra bekanta syns inte till och det visar sig att de står inne på nedfarten till Kittelforsbuan. Därifrån rapporterar jag direkt i Radio Västerbotten. Inslaget sänds senare i Dagens Eko där man först hör om Vormsele, sedan blir det nått om Libyen. En riktigt stor stormfällning har skett i Svartliden, se bilden nedan.

 

-- Stormen (Svartliden) -- Stormen (holmgårdvägen)

 

Den fina timmerställning Lennart Ottosson skapade i Svartliden är till stora delar stormfälld. Den vänstra bilden visar träd över Holmgårdsvägen. En allvarlig stormfällning har också skett ute på Myrheden inne vid Vormseleavan. De träden blir inte lätt att ta vara på. Nyligen gallrad skog är mycket stormkänslig men den här gången verkar också tallar som stått i nästan 100 år ha fallit. Exempelvis nedanför Torbjörn Fjällström. Slutligen två bilder från Vormsele. Stortallar nedanför Bengt Strandgren samt Erik Stenbergs uthus som "for illa".

 

-- Stormen (bengt) -- Stormen (Uthus)