Skolklass fick lax i Linaforsen
2005-08-31
  Vormsele gästas i veckan av elever från Forsdalaskolan i Lycksele. Klass 5 inledde sin lägerskola på ett ovanligt lyckosamt sätt. När fem av eleverna åkte till Linaforsen med sin lärare för att pröva lite fiske fick läraren en lax på första kastet som han sedan med barnens hjälp lyckades landa. Det var en laxhona på 8 kg.

  Idrottsläraren Magnus Arvidsson är fiskeintresserad liksom flera av sina elever och därför tog de en tur till Linaforsen. Ingen hade fiskat där tidigare men eftersom Magnus tyckte det verkade väl strömt i själva forsen gick de nedströms forsen för att pröva där. På första kastet blev det alldeles stumt och Magnus trodde att han fått på en gädda. Men när fisken efter en stund rusade mot forsen förstod han att det var något intressantare på kroken och Magnus drog åt slirbromsen på sitt haspelspö. Barnens upphetsning var på topp vid det här laget. Fisken gick tjurigt runt på djupet, som är mycket stort nedanför forsen, och först efter 20 minuters kamp började en jättefisk visa ryggen i vågorna. Magnus var ordentligt trött i armarna vid det här laget och började fundera på hur han skulle kunna landa fisken utan håv. "Nån måste gå ut i vattnet och hugga tag i fisken men rör inte linan för då kommer den att smita", ropade Magnus. Uppdraget var inte lätt för stranden är stenig, brant och hal men Tobias Lindström gick ut. Fisken slog en våldsamt med sjärtfenan mot Tobias ben, det gjord ont men han gav sig inte utan kastade hela fisken upp på land. När de stolta fiskarna kom tillbaka till Hembygdsgården hämtade barnens fröken, Karin Johansson, ett besman och en fotograf. "Jag kommer aldrig att glömma det här i hela mit liv", säger Tobias Lindström som landade laxen åt sin lärare och Magnus Axelsson själv var helnöjd. "Jag har skjutit 8 älgar men 8-kiloslaxen slår allt det", säger Magnus.

 

 

Den fina laxen togs med haspelspö och en vanlig liten silverfärgad spinnare för abborr- eller harrfiske.

 

 

Laxfiskarna från Forsdalaskolan heter: Peter Bergdahl, Johan Gebart, Tobias Lindström, Joakim Rubertsson, Jonathan Åström och läraren heter Magnus Arvidsson.

 

Denna lax fångades den sista kvällen i år det var tillåtet med laxfiske inom Vormsele fiskevårdsområde men fiske efter harr är tillåtet hela hösten och öring till den 14 september. För information om fiskekort och annat se fiskevårdsområdets hemsida: Klicka här...

 

  Göran Fjällström som är ordförande för Vormsele fiskevårdsområde förklarar reglerna. Om man får en lax hädanefter i höst måste man släppa tillbaka den. Vissa fiskevårdsområden längs Vindelälven har fått förlängd tid för laxfisket, de beror på att de ansökt om det hos Länsstyrelsen. Vormsele har inte sökt eftersom laxfisket i Vormsele bara är marginellt än så länge. Men det blir bättre och på senare år har det tagits några laxar varje höst vid Linaforsen, säger Göran Fjällström som tycker att det är jätteroligt att barnen fick vara med om denna storfångst.